روزشمار: ۱۴ مرداد؛ ولادت حضرت معصومه سلام‌الله علیها و روز دختران

محبوبه پوریوسفی
محبوبه پوریوسفی پنجشنبه، ۱۴ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۰۰
روزشمار: ۱۴ مرداد؛ ولادت حضرت معصومه سلام‌الله علیها و روز دختران

امروز ولادت حضرت معصومه (س)، دختر گرامی امام موسی کاظم (ع) است. ایشان در روز اول ذیقعده سال ۱۷۳ هجری قمری، برابر با پنجشنبه ۱۴ مرادماه ۱۳۹۵، در شهر مدینه چشم به جهان گشود.

حضرت معصومه (س)، دختر امام هفتم شیعیان، موسی کاظم (ع) است. مادر گرامی ایشان نجمه خاتون، مادر بزرگوار امام رضا علیه السّلام است. آن حضرت از برادرش نقل روايت می‌كرد و فضل و كمال و علم او زبانزد خاص و عام بوده است. ایشان برادرش امام رضا (ع) را بسیار دوست داشت. به طوری‌که پس از اعلام ولايتعهدی ايشان، به قصد زيارت برادر در مرو، به ايران وارد شد.

زمانی که ایشان به ساوه رسيد بيمار شد و به‌علت کوتاهی مسافت ساوه تا قم دستور داد او را به قم ببرند. آن بانوی مكرّمه هفده روز در قم ماند و در سن ۲۸ سالگی، در حالی که هنوز ازدواج نکرده بود در همان جا وفات یافت.

حرم قدیمی حضرت معصومهپیکر او را در جایی که آن زمان به باغ بابلان مشهور بود به خاک سپردند که هم‌اکنون زیارتگاهی باشکوه مشهور به حرم حضرت معصومه (س) است.

حرم حضرت معصومهدر ایران ولادت با سعادت حضرت فاطمه معصومه (س) را روز دختران می‌نامند. این روز در تقویم ایران ثبت شده است و چند سالی است که روز دختران مصادف با تولد حضرت معصومه (س) جشن گرفته می‌شود. در برخی کشورهای دیگر هم روزی را به نام روز دختر نام نهاده‌اند.

روز دختر در هند

در بسیاری از کشورهای جهان از جمله هند هنوز هم تفاوت گذاشتن بین پسرها و دخترها دیده می‌شود و به همین خاطر هندی‌ها مدت هاست که در تلاش هستند که با جشن گرفتن روز ۱۲ ژانویه به نام روز دخترها نقش آن‌ها را در جامعه پررنگ کنند.

جملاتی که در توضیحات سایتی که هندی‌ها برای روز دختران راه انداخته‌اند دیده می‌شود:

یک زن می‌تواند مادر، همسر، مادربزرگ باشد اما اول از همه او دختر پدر و مادرش است. دختران ویژه هستند؛ بدون آن‌ها دنیا مثل یک باغ بدون گل خواهد بود.

روز دختر در هند

هندی‌ها به‌صورت مفصل این روز را هر سال در ۱۲ ژانویه جشن می‌گیرند و مراسم‌ مختلفی به مناسبت این روز دارند. در ایالت‌های مختلف هند روز ۱۳ ژانویه فستیوال «لهری» برای جشن به دنیا آمدن پسرها یا ازدواج آن‌ها خیلی وقت است که برگزار می‌شود. به همین خاطر هندی‌ها روز ۱۲ ژانویه را یک روز قبل از روز ملی این جشن، برای دختران در نظر گرفته‌اند.

روز دختر یا هیناماتسوری در ژاپن

در ژاپن روز عروسک معادل روز دخترها شناخته‌ می‌شود. این روز ‌ویژه در ژاپن به نام هیناماتسوری هر سال در سوم مارس جشن گرفته می‌شود و در آن از جایگاه‌ها پوشیده شده با پارچه‌های قرمز برای نمایش عروسک‌ها استفاده می‌شود. در فستیوال عروسک‌ها که روز دختران توصیف می‌شود، در هر جای ژاپن جایگاه‌های نمایش عروسک‌ها دیده می‌شود، مردم لباس‌های سنتی می‌پوشند و پادشاه این کشور در مراسم شرکت می‌کند. گفته می‌شود سنت این روز به دوره هینان باز‌می‌گردد که مردم تصور می‌کردند عروسک‌ها قدرت دور کردن بخت بد را دارند.

هیناماتسوری

هیناماتسوری

روز فرزند در مکزیک

بعضی‌ها هم در کشورهای مختلف کمپینی برای روز جهانی «پسرها و دخترها» راه‌انداخته‌اند که در روز ۱۱ اوت جشن گرفته می‌شود. در این روز پدرها و مادرها اوقات خود را با فرزندانشان سپری می‌کنند و وجود آن‌ها را در زندگی‌شان جشن می‌گیرند. در مکزیک روزی به نام «El Dia De Los Ninos» وجود دارد که روز فرزندان خوانده می‌شود. در این روزها تأکید بر این است که موضوع هدیه دادن به دخترها و پسرها نیست و والدین باید وقت بیشتری را برای بودن با فرزندان خود اختصاص دهند.

روز فرزند

روز دختر در کانادا

در کشور کانادا و در شهر ادمونتون گروهی مشغول به فعالیت هستند تا روز دختر در این کشور هر سال جشن گرفته شود. «کمیته سازماندهی روز دختران» امسال در ۲۴ اوت مراسم جشن روز دختران را در تالار اصلی شهر ادمونتون در آلبرتا برگزار کرد. در وب‌سایت این گروه آمده است:

در کشورهای مختلف از جمله کانادا دخترها با تبعیض، خشونت، فقر و مشکلات مختلف دیگر دست‌وپنجه نرم‌ می‌کنند. ما در تلاش هستیم تا با جشن گرفتن روز دختران تلاش برای زندگی بهتر آن‌ها را از جامعه خود شروع کنیم.

این گروه مستقل هنوز نتوانسته روز دخترها را به‌صورت ملی در تقویم این کشور ثبت کند و به همین خاطر جشن این روز هر سال به صورتی متفاوت برگزار می‌شود.

تکریم دختران در اسلام

پیامبر اکرم (ص) بسیار به زنان و دختران احترام می‌‏گذاشت. آن حضرت در برخورد با دخترش فاطمه (ع) همگان را شگفت‌زده ‏می‌کرد. دائماً دست دخترش را مى‌بوسید و مى‏‌فرمود:

پدرش فداى او باد.

هنگامی که پیامبر (ص) به سفر می‌رفت، فاطمه (ع) آخرین کسى بود که پیامبر (ص) از او خداحافظى مى‌‏کرد و در بازگشت نیز زودتر از هر کسى به دیدن وى مى‏‌رفت و مى‏‌فرمود که بوى بهشت را از دخترم فاطمه استشمام مى‌‏کنم.

رسول گرامی اسلام (ص) با این سخنان و برخورد عملى با دختر خود، علاوه بر شناساندن مقام و عظمت اهل‏ بیت و تأکید بر ادامه سلسله ولایت و امامت از طریق دختر خود، مى‏‌خواستند به تمامى انسان‌ها ثابت کنند که در آخرین دین الهى، «دختران و زنان» از کرامت و جایگاه خاصّى برخوردارند. همچنین آن فرستاده بزرگوار میزان سنجش و ارزش مردان را در نوع برخورد و تعامل با زنان و دختران دانسته و مى‏‌فرمود:

بهترین شما (مردان) کسى است که براى زنان و دخترانش بهترین باشد.

همچنین در فرهنگ اهل ‏بیت (ع)، زنان و دختران از جایگاه خاصّى برخوردارند. تعابیر زیبا و بلندى که براى دختران به کار گرفته شده است، حاکى از این موضوع است. در سخنان معصومان از دختران با واژه‏‌هایى مانند: ریحانه (گل)، قواریر (بلورها)، و حسنه (نیکى) یاد شده است که هر یک، نشان از امتیاز و ویژگى خاصّ طبیعى و روحى دختران دارد.

تیم کجارو نیز این روز را به تمام دختران جهان و به‌خصوص دختران مهربان ایرانی تبریک می‌گوید.

در همین روز:

  • صدور فرمان مشروطیت (۱۲۸۵ شمسی)
  • عمليات نصر ۷ با رمز يا فاطمه‌الزهرا در ارتفاعات دوپازا و سليمانيه توسط سپاه (۱۳۶۶ شمسی)
  • انفجار یک بمب در خیابان شاهرضا (۱۳۵۱ شمسی)
  • آتش‌سوزی در بازار کفاش های تهران (۱۳۵۵ شمسی)
  • برگزاری مراسم سالروز جشن مشروطیت در کاخ چهل‌ستون اصفهان (۱۳۵۷ شمسی)
  • انقراض فرمانروایی اسماعيليان در ايران توسط «هلاكوخان مغول» (۶۵۴ قمری)
  • آغاز هفته حج
  • نبرد القصر الکبیر؛ شکست پرتغالی‌ها از مسلمانان مراکش و کشته‌شدن سباستیائو پادشاه پرتغال (۱۵۷۸ میلادی)
  • حمله ارتش آلمان نازی به بلژیک و اعلان جنگ انگلستان به آلمان (۱۹۱۴ میلادی)
  • آغاز جنگ استقلال‏‌طلبان تركيه با ارتش يونان (۱۹۲۲ میلادی)
  • ایتالیا هم‌زمان به سودان، کنیا و سومالی که هر سه سرزمین در استعمار بریتانیا بودند حمله نظامی برد. (۱۹۴۰ میلادی)
  • زادروز «فین تیسن» ایران‌شناس دانمارکی (۱۹۴۱ میلادی)
  • حمله نیروهای آلمان به استالینگراد (۱۹۴۲ میلادی)
  • زلزله ۸ ریشتری در شمال دومینیکن (۱۹۴۶ میلادی)
  • آغاز رسمی جنگ ويتنام با آمريكا در پی وقوع حادثه خليج تونكن (۱۹۶۴ میلادی)
  • پرتاب کاوشگر فینیکس به سوی مریخ (۲۰۰۷ میلادی)

مطالب مرتبط:

منبع کجارو

دیدگاه