راهنمای سفر به سامان

سامان نام یکی از شهرهای استان چهارمحال و بختیاری و مرکز شهرستان سامان است. این شهر در شمال شرقی استان و با فاصله اندکی از مرکز استان، یعنی شهر شهرکرد قرار دارد. جمعیت شهر سامان طبق آخرین سرشماری انجام‌شده در سال ۱۳۹۵ بیش از ۱۴,۰۰۰ نفر بوده است که اکثر آنان را مردم ترک قشقایی تشکیل می‌دهند و دین غالب آنان، اسلام شیعی است. مهاجرانی از اصفهان و غرب خوزستان نیز بخشی از ساکنین این شهر را تشکیل می‌دهند. 

وضعیت جغرافیای شهر سامان موجب شده تا باغ‌های فراوان گردو و بادام در این شهر ایجاد شود. در حال حاضر شهر سامان تامین‌کننده بیش از ۱۳ درصد بادام کشور است.

درباره سامان بیشتر بخوانید:

آب و هوای سامان

جاهای دیدنی سامان

سوغات سامان

غذاهای محلی سامان

اقامت در سامان

رستوران های سامان

راهنمای سفر به سامان

آب و هوای سامان

پاییز در سامان

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: مسعود ستایش‌فر)

شهر سامان به دلیل قرارگیری در ارتفاعات زاگرس و هم‌جواری با رودخانه زاینده‌رود، از هوای بسیار دلپذیری برخوردار است. این عوامل موجب شهرت سامان به عنوان یک منطقه ییلاقی و شکل‌گیری باغ‌های مختلف در این منطقه شده است. علیرغم پاییز‌های سرد و زمستان‌های پربرف، شهر سامان در فصل‌های بهار و تابستان به هوای مطبوع کوهستانی و مناظر چشم نواز طبیعی آراسته می‌شود. از این رو اغلب گردشگران فصل بهار و فصل تابستان را به عنوان بهترین زمان سفر به سامان بر می‌گزینند.

جاهای دیدنی سامان

پل زمان خان سامان در شب

عکس از ویکی‌مدیا (عکاس: محسن اسدی سامانی)

شهر سامان در کوهپایه کوه شیراز و در کنار رودخانه زاینده‌رود قرار گرفته و به ساحل زاینده‌رود شهرت دارد. این شرایط جغرافیایی منجر به ایجاد باغ‌های متنوع و رونق محصولات کشاورزی سامان شده است. طبیعت کوهستانی و تپه‌های متعدد سرسبز همگی بر محبوبیت سامان به عنوان یک مقصد تفریحی خانوادگی، خصوصا برای اهالی استان‌های چهارمحال و بختیاری و اصفهان می‌افزاید.

حاشیه زاینده رود سامان عامل پدید آمدن تفرجگاه‌های مختلفی در شهر سامان شده است که همگی از مهمترین جاهای دیدنی سامان و گردشگاه اصلی اهالی به شمار می‌آیند. مجتمع تفریحی زمان‌خان که پل تاریخی زمان‌خان را نیز در خود جای داده است، مهمترین تفرجگاه ساحلی سامان شناخته می‌شود. پل زمان‌خان از آثار تاریخی مهم سامان است که در دوره صفویه بر روی رودخانه زاینده رود احداث شده و پا بر جای مانده است. ترکیب مناظر کوهستانی و خروش رودخانه در کنار این پل تاریخی، سامان را به یکی از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری در استان چهارمحال و بختیاری تبدیل کرده است.

کوه برمه و کوه شیراز با بیش از ۳۰۰۰ متر ارتفاع، از دیگر جاذبه های طبیعی سامان برای علاقمندان به طبیعت و ورزش کوهنوردی به شمار می‌ آید.

کوچه‌های روستای یاسه چاه

عکس از وب‌سایت chb.mcth.ir (عکاس: نامشخص)

مسجد جامع سامان، بازمانده از دوره قاجار و آرامگاه دهقان سامانی، شاعر محبوب ایرانی نیز در این شهر قرار دارد.

در میان روستاهای نزدیک به شهر سامان نیز چندین روستای هدف گردشگری قرار دارد که هریک از جاذبه‌های منحصر به خود همچون طبیعت، معماری یا ویژگی‌های اقلیمی و فرهنگی برخوردارند. در روستای هوره آثار تاریخی همچون پل هوره و حمام هوره قرار دارند که هردو یادگار دوران صفویه در این روستا هستند.

روستای یاسه چاه یا یاسه چای به واسطه معماری خشتی خود از زمان صفوی شهرت دارد و با عنوان روستای بدون کوچه شهرت یافته است. روستای سوادجان نیز به عنوان یکی دیگر از روستاهای تاریخی دوره صفویه، از مقاصد مهم گردشگری در شهرستان سامان به شمار می‌آید.

گرداب بن واقع در شهر بن نیز در زمره تفرجگاه‌های محبوب اهالی برای گردش با خانواده یا قایق‌سواری است که در فاصله ۳۴ کیلومتری از شهر سامان قرار گرفته است.

عکس‌های گالری از گوگل‌مپ (عکاسان: مهناز خلیلیان، Sheysam Esf و مجتبی طاهری) و وب‌سایت chb.mcth.ir (عکاس: نامشخص)

سوغات سامان

به دلیل وفور باغ‌های گردو و بادام و کیفیت مرغوب این محصولات در سامان، بدیهی است که این دو، از پرطرفدارترین سوغات سامان هستند. هرچند که دیگر محصولات خوراکی همچون لبنیات محلی و عسل‌های مرغوب نیز از نظر گردشگران پنهان نیست.

چنانچه به هنرهای بومی علاقمندید، صنایع دستی شهر سامان نیز از سوغات محبوب این شهر هستند و شامل گلیم، جاجیم، قالی و قالیچه‌های دستبافت با طرح‌های زیبا و خاص قشقایی می‌شوند.

گردوچینی

عکس از وب‌سایت tejaratnews.com (عکاس: نامشخص)

غذاهای محلی سامان

با توجه به وفور گردو در باغ‌های شهر سامان،‌ غذای محلی این شهر، گردو پلو است که در برخی از دیگر شهرهای استان چهارمحال و بختیاری نیز پخته می‌شود. این غذا از ترکیب پلو، گوشت، پیازداغ، زرشک، زعفران و گردو آماده می‌شود. آش‌های مختلف محلی همچون آش دوغ را هم در این شهر می‌توانید امتحان کنید.

گردو پلو

عکس از وب‌سایت saat24.news (عکاس: نامشخص)

اقامت در سامان

هتل سنتی تلفنخانه از بهترین هتل های سامان است که در مرکز شهر واقع شده است. اقامتگاه بوم‌گردی گینای نیز که در روستای تاریخی کاهکش و در فاصله ۱۰ کیلومتری از شهر سامان قرار گرفته، از دیگر هتل های شهر سامان به شمار می‌آید که اقامتی در سکوت و آرامش در جوار باغ‌های سرسبز منطقه را به گردشگران ارائه می‌کند.

اقامتگاه بوم گردی گینای سامان

عکس از جاباما (عکاس: نامشخص)

رستوران های سامان

رستوران قصر سامان یکی از اولین انتخاب های گردشگران برای صرف غذا در این شهر دیدنی است. همچنین پیتزا ونیز و فست فود پینو پینو نیز از گزینه‌های موجود در بین رستوران های سامان برای علاقمندان به فست‌فود است.

چنانچه به بازدید از مجموعه تفریحی زمان خان می‌روید، صرف یک لیوان چای، قهوه یا شربت خنک را در چایخانه زمان و در کنار صدای خروش زاینده رود از دست ندهید. دیگر کافی شاپ های شهر سامان همچون کافه بهرامی یا کافه بیروت نیز می‌توانند از انتخاب‌های خوب برای رفع خستگی روز باشند.

علاوه بر رستوران های شهر سامان، اقامتگاه‌های بومگردی نیز همواره از بهترین گزینه‌ها برای علاقمندان به چشیدن غذاهای محلی است. در نظر داشته باشید پیش از سرزدن به اقامتگاه های بومگردی شهر سامان برای صرف غذا، هماهنگی با مجموعه از ضروریات است.

راهنمای سفر به سامان

روستای یاسه چاه

عکس از وب‌سایت chb.mcth.ir (عکاس: نامشخص)

سامان با فاصله اندک ۳۰ کیلومتری از شهرکرد قرار گرفته و با شهر اصفهان نیز کمتراز ۱۰۰ کیلومتر فاصله دارد. از این رو دسترسی به  سامان برای اهالی منطقه چه با وسایل حمل و نقل عمومی و چه با خودروی شخصی، کار دشواری نخواهد بود. همچنین بسیاری از تورهای مسافرتی که به مقصد استان چهارمحال و بختیاری برگزار می‌شوند، بازدید کوتاهی از شهر سامان و پل زمانخان را در برنامه خود می‌گنجانند. 

از آنجا که فاصله سامان تا شهرکرد بسیار  کم است، برای سفر هوایی به این شهر می‌توانید به فرودگاه شهرکرد رفته و سپس با سواری های خطی، راهی سامان شوید. اما چنانچه برنامه سفر شما فشرده است و برنامه زمانی اندک خطوط هوایی که به فرودگاه شهرکرد پرواز دارند، ‌با برنامه شما هماهنگی ندارد، می‌توانید به فرودگاه اصفهان سفر کرده و سپس از طریق پایانه‌های مسافربری در اصفهان با اتوبوس یا سواری به طرف سامان سفر کنید.

فاصله تهران تا سامان حدود ۵۱۰ کیلومتر است و از شهرهای قم، کاشان، نجف‌آباد و تیران می‌گذرد که با خودروی شخصی و در شرایط معمولی، کمتر از ۶ ساعت زمان می‌برد.

از کجا شروع کنیم

نقشه جاهای دیدنی، هتل‌ها و رستوران‌ها

map