راهنمای سفر به بیجار

بیجار از شهرهای استان کردستان و از مرتفع‌ترین شهرهای ایران است. این شهر که در شرق استان کردستان و در همسایگی استان‌های زنجان و همدان واقع شده، ۱۴۵ کیلومتر با مرکز استان کردستان، شهر سنندج، فاصله دارد. طبق آخرین سرشماری انجام شده در سال ۱۳۹۵، جمعیت شهر بیجار بیش از ۵۰٬۰۰۰ نفر بوده است. مردم این شهر را غالبا مسلمان شیعه و سنی تشکیل می‌دهند و کردی سورانی با لهجه گروسی، زبان مردم این منطقه است.

شهر بیجار، بعد از شهرکرد، دومین شهر مرتفع ایران است. در وجه تسمیه بیجار چنین می‌گویند که ریشه در «بیدزار» دارد. در زبان کردی به بید، «بی» و به زار،‌ «جار» گفته می‌شود. طی کاوش‌های باستانی انجام شده و سفال‌های یافت شده در این منطقه،‌ قدمت سکونت در بیجار را به هزاره‌های سوم و چهارم قبل از میلاد نسبت می‌دهند.

با توجه به حجم وسیع کشت‌زارهای گندم در بیجار، به آن لقب انبار غله باختر را داده‌اند چرا که سیلو و انبارهای گندم این شهر، ذخیره‌گاه گندم دیگر استان‌های کشور نیز است.

بیجار را بهتر بشناسید:

آب و هوای بیجار

جاهای دیدنی بیجار

سوغات بیجار

هتل در بیجار

رستوران های بیجار

راهنمای سفر به بیجار

آب و هوای بیجار

رویش شقایق‌ها در طبیعت پیرامون بیجار

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: یدالله محمدی)

بیجار منطقه‌ای کوهستانی است و در امتداد سلسله جبال غربی ایران قرار دارد. به طور تقریبی یک سوم زمین‌‌های این ناحیه کوهستانی است و این شهر آب و هوایی نیمه خشک دارد. ارتفاع زیاد این منطقه باعث شده تا اختلاف درجه حرارت سردترین روز سال با گرم‌ترین روز سال به ۷۹ درجه سانتی گراد‌ برسد. کمترین دما در این منطقه منفی ۳۸ درجه در بهمن ماه و بیشترین دما ۴۱ درجه در ماه‌های تیر و مرداد است. بدیهی است که بهترین زمان برای سفر به بیجار فصل بهار است که مناظر چشم‌نواز دشت‌ها و مراتع سرسبز همراه با هوای معتدل و مطبوع، هوش از سر گردشگران می برد. در فصل تابستان نیز علیرغم روزهای گرم، دمای هوا در شب معتدل است. به دلیل بارش برف زیاد در زمستان، چنانچه در فصل سرما به این شهر سفر می‌کنید حتما با پوشاک و تجهیزات مناسب راهی سفر شوید.

جاهای دیدنی بیجار

بازار بیجار

عکس از ویکی‌مدیا (عکاس: بهراد موعودی)

با توجه به قدمت باستانی منطقه، شهر بیجار و پیرامون آن مملو از جاذبه‌های تاریخی مربوط به ادوار مختلف تاریخی است. قلعه بزرگ قمچقای، که دیرینگی آن به هزاره سوم پیش از میلاد باز می‌گردد، یکی از گواهان این پیشینه تاریخی است.

از دیگر جاهای دیدنی بیجار می‌توان به بازارهای قدیمی آن شامل افتخار نظام ، قیصریه سالار، قیصریه سید لشکر، تیمچه حاج شهباز خان، تیمچه امیر تومان و بازار بزرگ بیجار اشاره کرد .برج آجری اشقون بابا،‌ برج ینگی ارخ بیجار، گنبد سنگی اوچ گنبد خان، چهارباغ گروس،‌ پل صلوات‌آباد، پل قجور،‌ پل گل قشلاق،‌ چنگیز قلعه،‌ تپه قبا سرخ، تپه سراب گرگین،‌ مسجد خسروآباد گروس و قلعه بانو از دیگر آثار تاریخی بیجار به شمار می‌روند.

مقابر و امامزاده‌هایی چون سید مسیب سید شکر، مقبره صاحبه ،مقبره سید خضر، زیارتگاه حمزه عرب، پنجه علی نیز همواره پذیرای بازدیدکنندگان بسیاری هستند.

طبیعت کوهستانی بیجار

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: مهران زلفی)

از باغستان‌ها و جاذبه های طبیعی بیجار می‌توان به اطراف رودخانه بیانلو جهت گشت و گذار در فصل‌های بهار و تابستان اشاره کرد. رود قزل اوزن از شاخه اصلی سفید رود نیز از این منطقه می‌گذرد. با توجه به بافت کوهستانی و مرتفع بیجار، قلل متعددی در این منطقه قرار دارند که از معروف‌ترین آن‌ها می‌توان به کوه‌های حمزه عرب، نقاره کوب، بادامستان، زاغه، نسار، چنگ الماس، پنجه‌علی، شاه‌نشین، سر قیصه، شاها، چهل‌تن، سنگ‌پا، زرنیخ و... اشاره کرد. پیست اسکی نسار نیز از جاذبه های بیجار برای علاقمندان به برف و ورزش‌های زمستانی است.

سوغات بیجار

قالی بیجار

عکس از ویکی‌مدیا (عکاس: BerndtF)

قالی، قالیچه، گلیم، جاجیم و…‌ از صنایع دستی بیجار است که شهرت جهانی دارد. قالی بیجار سابقه‌ای کهن دارد و تعداد زیادی از قالی‌های قدیمی کردستان که هم‌اکنون در موزه‌های بزرگ فرش در داخل و خارج کشور وجود دارد،‌‌‌ از قالی‌های شهر بیجار هستند. حلوا سوهانی، نان شيرمال مخصوص بيجار و انواع ترشی‌های خوشمزه نیز از سوغاتی‌های خوراکی این شهر تاریخی است.

هتل در بیجار

متاسفانه علیرغم تاریخ و طبیعت غنی بیجار، این شهر از زیرساخت‌های گردشگری خوبی برخوردار نیست و از تنها هتل های بیجار،‌ می‌توان هتل بام ایران را نام برد که هتلی دوستاره در حاشیه شهر بیجار است.

رستوران های بیجار

رستوران سلوی بیجار

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: امیررضا شریفیان)

از بهترین رستوران های بیجار می‌توان به رستوران جام‌جم و رستوران هتل بام ایران اشاره کرد. رستوران سلوا نیز معروف‌ترین رستوران شهر است که گزینه‌های مختلفی از انواع کباب و استیک تا برگر و پیتزا در منوی آن وجود دارد. پیتزا آوا و فست‌فود دینا نیز از دیگر غذاخوری‌های بیجار هستند.

راهنمای سفر به بیجار

مسیرهای زیبای بیجار

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: Shaho Mir_5)

شهر بیجار در شمال شرقی شهر سنندج قرار گرفته و چنانچه با خودروی شخصی و از سنندج راهی بیجار می‌شوید، می‌توانید جاده قروه را به سمت شرق در پیش گرفته و سپس از قروه به سمت بیجار بروید. اگر به مسیر کوتا‌تر اما فرعی‌ علاقه‌مندید، از سنندج به طرف شمال، وارد جاده سنندج به سقز شوید و پیش از رسیدن به دیواندره به طرف شرق، از جاده اصلی خارج شده و پس از گذشتن از روستای نجف‌آباد، به شهر بیجار برسید. برای سفر به بیجار از مبدا تهران، جاده ساوه-همدان را در پیش گرفته و در میانه راه به طرف کبودرآهنگ و بیجار ادامه مسیر دهید.

 چنانچه قصد سفر با وسایل حمل و نقل عمومی را دارید، با مراجعه به پایانه‌ مسافربری شرق سنندج، اتوبوس و تاکسی‌هایی را خواهید دید که شما را به بیجار می‌رسانند. از برخی شهرهای بزرگ مانند تهران، تبریز، همدان و... نیز می‌توانید با اتوبوس‌های مسافربری عازم شهر بیجار شوید.

عکس‌های گالری از ویکی‌مدیا، گوگل مپ و Unsplash؛ عکاسان: میلاد طهماسبی، شبنم جعفری، بهراد موعودی

 

از کجا شروع کنیم

نقشه جاهای دیدنی، هتل‌ها و رستوران‌ها

map