راهنمای سفر به اندیمشک

اندیمشک در جنوب غربی کشور و در شمال استان خوزستان قرار دارد. فاصله‌ی آن از تهران ۷۲۰ کیلومتر و از اهواز ۱۶۰ کیلومتر است.

اندیمشک را بهتر بشناسید:

درباره اندیمشک

آب و هوای اندیمشک

تاریخچه اندیمشک

صنایع دستی اندیمشک

غذای محلی اندیمشک

جاهای دیدنی اندیمشک

درباره اندیمشک

اندیشمک در شب

عکس از ویکی‌مدیا (عکاس: یونس سلطان)

اندیمشک در دامنه‌ی زاگرس میانی واقع شده است. این شهر از شمال به خرم آباد، از جنوب به شوش، ازغرب به دره‌شهر در استان ایلام و از شرق به دزفول می‌رسد از غرب به دهلران، از شمال شرق به سد دز و از شمال غرب به سد کرخه محدود می‌شود. رودخانه و سد دز مرز طبیعی میان دزفول و اندیمشک است. سد دز در ۲۰ کیلومتری شمال شرقی، سد کرخه در ۲۲ کیلومتری جنوب غربی و سد بالارود در ۲۳ کیلومتری شمال اندیمشک ساخته شده‌اند.

اندیمشک از مهم‌ترین دپوهای راه‌آهن کشور است و جایگاه مهمی در خط آهن تهران به جنوب دارد. این شهر بخش زیادی از نیروی برق کشور را تامین می‌کند و سه سد کرخه، دز و بالارود را در دل خود جا داده است.

گویش‌های بختیاری، بالاگریوه و خرم‌آبادی از جمله گویش‌هایی هستند که مردم اندیمشک با آن سخن می‌گویند. جمعیت این شهر حدود ۱۳۶ هزار نفر است. ورزش اول در اندیمشک کشتی فرنگی است. سعید عبدولی، حبیب‌الله اخلاقی و پرویز زیدوند از جمله مدال‌آوران در رشته‌ی کشتی فرنگی هستند.

آب و هوای اندیمشک

چم سبز اندیمشک

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: روزبه شاه‌کرمی)

میانگین بیشترین دمای سالانه در اندیمشک ۳۲ درجه و میانگین کمترین دما ۲/۱۶ درجه‌ی سانتی‌گراد است. بیشترین و کمترین دمای آن به‌ترتیب ۵۲ و منفی ۵/۶ درجه‌ی سانتی‌گراد بوده است.

تاریخچه اندیمشک

قلعه رزه اندیمشک

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: اکبر شیخ)

اندیمشک کنونی در منطقه‌ای قرار گرفته است که در قدیم اری‌ترین نام داشت. گفته می‌شود برای ساخت ستون‌های کاخ شوش در زمان داریوش، سنگ‌های عظیمی را از محلی در ۵۰ کیلومتری شمال شوش به نام ابیرادوش به آنجا منتقل کرده بودند. نام دیگری که در تاریخ آمده، لور است که به دوران اشکانیان و ساسانیان مربوط است. لور در نوشته‌های تاریخی به‌عنوان شهری آباد ذکر شده است.

صالح خان مکری در دوره‌ی قاجار حکمران شوشتر بوده است. او در کنار ویرانه‌های باستانی شهر لور دژی برای خودش ساخت که به قلعه صالح یا قلعه لور معروف شد. ازاین‌رو، نام قدیم اندیمشک سال‌ها صالح‌آباد بوده است. در دهه‌ی ۲۰ خورشیدی نام اندیمشک برای این شهر انتخاب شد.

در دوران پهلوی اول و پس از ساخت راه‌آهن، ایستگاه راه‌آهن اندیمشک کنار قلعه لور برپا شد. از سوی دیگر شعبه‌ای ازکارخانه‌ی اتومبیل‌سازی نظامی جنرال موتورز در اندیمشک تاسیس شد. کم‌کم اطراف ایستگاه راه‌آهن آبادتر شد و شهر رونق بیشتری گرفت. در دوره‌ی پهلوی دوم اندیمشک به شهری صنعتی تبدیل شد، زیرا چند شرکت داخلی و خارجی در آن آغاز به کار کردند.

چهار آذر ۱۳۶۵ روزی است که اندیمشکی‌ها هرگز فراموش نخواهند کرد. روز تلخی که ۵۴ فروند جنگنده‌ی نیروی هوایی عراق به‌مدت یک ساعت و ۴۵ دقیقه شهر را بمباران کردند. این حمله‌ی هوایی پس از جنگ دوم جهانی طولانی‌ترین حمله‌ای است که یک شهر را هدف گرفته است. این حمله‌ی خونین ۳۰۰ نفر شهید و بیشتر از ۷۰۰ نفر زخمی به جا گذاشت.

علاوه بر بمباران، چند هواپیما با مسلسل خیابان‌ها را هدف گرفتند. چهارم آذر روز تلخ و غمگینی بود که در آن گذشته از صدمه به خط آهن، از بین رفتن مخازن نفت، شهید شدن رزمندگانی که به ایستگاه قطار اندیمشک رسیده بودند، انهدام ایستگاه اصلی برق شمال خوزستان و صدمه‌های صنعتی و نظامی دیگر، تعداد زیادی از شهروندان غیرنظامی به‌طرز فجیعی جان خود را از دست دادند. یادشان را گرامی می‌داریم.

صنایع دستی اندیمشک

خراطی در خوزستان

عکس از وب‌سایت dastanoo.com (عکاس: نامشخص)

صنایع دستی هر شهری ویژگی‌های خودش را دارد. چوغا، گبه، گلیم، فرش، کپو،‌ گیوه، معرق و خراطی از صنایع دستی و سوغات اندیمشک به شمار می‌روند.

غذای محلی اندیمشک

زیربرنجی خوراکی رسمی است که در مراسم جشن و عزا طرفدار دارد. کباب بختیاری، دوپیازه، چزنک،‌ خورش ترشی که با ترشی انار پخته می‌شود، برنج شله و شکمبه از غذاهای محلی اندیمشک هستند.

جاهای دیدنی اندیمشک

پارک الفجر دز

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: محمد مطیعی)

منطقه‌ای که اندیمشک در آن واقع شده، قدمتی طولانی دارد. بنابراین، عجیب نیست که بقایای آثاری تاریخی را در گوشه‌ و کنار آن پیدا کنید. بیشتر این آثار از مرکز شهر دور هستند، ولی حتما ارزش بازدید را دارند.

ساحل چمگلک، پلاژ دریاچه‌ی دزدر ۳۵ کیلومتری شهر، بخش الوار گرمسیری و طبیعیت زیبایش، منطقه گردشگری منگره در شمال بخش الوار گرمسیری، منطقه‌ی حفاظت‌شده‌ی چهل پا، منطقه‌ی تفریحی چم سبز یا چم سوز،‌ نمایشگاه نیروی زمینی دوکوهه در محل شهدای گمنام دوکوهه از جاهای دیدنی اندیمشک هستند.

پل شاه‌عباسی یا بالارود در روستای بالارود، پل باستانی صیحه یا آباره عباس خان، قلعه کوران یا کوره متعلق به دوره صفوی، قلعه مختارکنار رودخانه‌ی دز، پل تله زنگ و قلعه‌ رزه یا رزمانان و قلعه حسینی از دیگر جاذبه‌های تاریخی اندیمشک به شمار می‌روند. 

همچنین می‌توانید از دژ سرقلا یا بقعه امیر سیف، امامزاده احمد بن موسی معروف به شاهزاده احمد، امامزاده بابالنگ، بقعه داوود خادم در روستای شیخ و آرامگاه محمود علی در بخش الوار گرمسیری بازدید کنید.

معمولا در تعطیلات نوروز امکان بازدید از سد دز و کرخه برای گردشگران وجود دارد. همچنین پایگاه هوایی وحدتی امکان بازدید از صنایع هوایی را برای گردشگران فراهم می‌کند.

عکس‌های گالری از گوگل مپ؛ عکاسان: محمدحسین رنجبری، سلطان، NARUTOツS

از کجا شروع کنیم

نقشه جاهای دیدنی، هتل‌ها و رستوران‌ها

map