آداب غذایی ژاپنی ها چگونه است؟ (قسمت اول)

محبوبه حسنی
محبوبه حسنی دوشنبه، ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۳۰
 آداب غذایی ژاپنی ها چگونه است؟ (قسمت اول)

کشور ژاپن، با فرهنگ غذایی سالم و مغذی، عنوان یکی از بهترین رژیم‌‌های غذایی را در سراسر جهان کسب کرده است. با کجارو همراه باشید.

 ژاپن با تاریخی کهن و فرهنگی غنی، از جمله سرزمین‌هایی است که در دوران مختلف موفق به رشد علمی، صنعتی، کشاورزی، سیاسی و فرهنگی شده است. مسائلی‌ که در توسعه و تکامل رژیم غذایی استفاده شده در این کشور نیز تاثیرات شگرف و قابل توجهی وارد کرده است. مهم‌ترین بخش در دنیای آشپزی مردم ژاپن، استفاده از مواد اولیه‌‌ی سالم و مغذی است که نقش پررنگ و قابل توجهی را در تهیه‌ی انواع غذاهای بومی، محلی و غذاهای ترکیبی ایفا می‌کند. طبخ انواع غذا و خوراک به روش‌های مختلفی مانند آب‌پز کردن، کباب کردن و بخارپز کردن ریشه در گذشته‌های دور این کشور دارد و می‌توان آن را متعلق به فرهنگ غذایی مردم این سرزمین معرفی کرد.

تاریخچه رژیم غذایی مردم ژاپن

رژیم غذایی ژاپن

حضور سبک‌های دیگری از آشپزی که امروزه مورد استفاده‌ی مردم ژاپن قرار می‌گیرد، با وجود داشتن تاریخی کهن، نشات گرفته از مردم دیگر سرزمین‌ها است. به عنوان مثال می‌توان به روش روغن‌پز کردن (در این روش طبخ، مواد غذایی را درون روغن بسیار داغ که دمای جوش آن بالای ۱۰۰ درجه است می‌ریزند که به سرعت پخته شود)، مواد غذایی اشاره کرد که به نظر می‌رسد متعلق به دوران آسوکا (دوره‌ای از تاریخ ژاپن که از سال‌های ۵۳۸ تا ۷۱۰ میلادی به طول انجامیده است) است و از کشورهای چین و کره‌ وارد فرهنگ غذایی مردم ژاپن شده است. همچنین در این دوره، غذاهای بسیاری از فرهنگ غذایی مردم کشور چین، وارد رژیم غذایی ژاپن شده و آن‌ها با استفاده از سبک تهیه، مواد اولیه‌ی مصرفی و ذائقه‌ی مردم، به ترکیب غذاهای خود و غذاهای وارد شده از چین پرداختند.

با گذشت قرون مختلف، در برنامه‌ی غذایی مردم این کشور تغییرات و پیشرفت‌های قابل توجهی بوجود آمد و استفاده از مواد غذایی جدید، در رژیم غذایی آن‌ها، صورت گرفت. در سال‌های ۱۸۶۸ تا ۱۹۱۲ میلادی که به دوران میجی شهرت دارد، غذاهای کشورهای اروپایی از جمله انگلیس و فرانسه نیز به رژیم غذایی مردم ژاپن رخنه کرده و آشپزان این کشور را وادار به طبخ آن‌ها به سبک ژاپنی کرد. از نکاتی که می‌توان در مورد آشپزی ژاپنی بیان کرد، طبخ غذا با چربی کم و نمک زیاد است که به عادت غذایی در بین مردم این کشور تبدیل شده است.

آداب غذا خوردن در ژاپن

رژیم غذایی ژاپن

در این کشور، آداب غذا خوردن دارای جایگاه مهم و ارزشمندی است و برخی از آیین آن‌ها از جمله مراسم چای ژاپنی در بین کشورهای جهان از شهرت ویژه‌ای برخودار بوده و بسیاری از گردشگران هنگام حضور در این کشور، تمایل به تماشای این مراسم باستانی دارند. از دیگر آیین بسیار مهم هنگام صرف غذا در کشور ژاپن، گفتن جمله‌ی «ایتا داکی ماسو» یا «ee-ta-da-ki-ma-so» قبل از شروع به میل کردن غذا است. همچنین پس از اتمام غذا از جمله‌ی «گوچیسو ساما دشیتا» یا «Go-chi-so-sama de-shita» است که هر دو جمله به معنای سپاسگزاری از خداوند برای نعمت‌هایش و نیز تشکر از فرد میزبان یا شخصی است که آن غذا را تهیه کرده است.

هورت کشیدن غذا هنگام میل کردن انواع نودل، رامن و سوپ، نشانه تشکر از آشپز و ابراز علاقه به غذای میل شده است

هنگام صرف غذا رعایت برخی نکات بسیار مهم است و اگر به آن‌ها دقت نشود، فرد خاطی بوده و حرکت آن عملی به دور از ادب تلقی می‌شود. به عنوان مثال پس از اتمام غذا با پاک کردن ظرف غذای خود به میزبان یا آشپز می‌فهمانند که از غذای او لذت برده و با این عمل از وی تشکر می‌کنند. این در حالی است که از دوران کودکی به آن‌ها آموزش داده می‌شود که ظرف غذای خود را بیش از حد پر نکرده و تمامی محتویان آن را به طور کامل میل کنند.

رژیم غذایی ژاپن

همچنین ظرف کاسه‌ای شکل که معمولا برای سرو برنج پخته شده و سوپ استفاده می‌شود، بهتر است هنگام غذا خوردن در نزدیک‌ترین فاصله‌ی دهان آن‌ها قرار گیرد تا از ریختن غذا جلوگیری شود. جالب است بدانید که هورت کشیدن غذاهایی که با استفاده از نودل یا رشته تهیه می‌شود، امری عادی و در واقع پسندیده است و به معنای سپاسگزاری به دلیل طعم لذیذ و دوست‌داشتنی آن است.

مواد اولیه‌ی مصرفی

برنج

رژیم غذایی ژاپن

برنج، حکم مایه‌ی حیات را برای مردم سرزمین آفتاب ایفا می‌کند و از ارزش و اهمیت بسیاری در برنامه‌ی غذایی آن‌ها برخوردار است. به گونه‌ای که تقریبا در هر سه وعده‌ی غذایی صبحانه، ناهار و شام از برنج پخته شده در کنار ظروفی از غذاها و چاشنی‌های متنوع استفاده می‌شود. مردم ژاپن علاقه‌ی بسیاری به طبخ برنج به صورت کته دارند و جز مقداری نمک (در صورت تمایل)، هیچ ماده‌ی دیگری از جمله انواع چاشنی‌ها، رنگ‌های خوراکی، ادویه‌ها، گوشت، حبوبات و ... را به آن اضافه نمی‌کنند.

برنج، پرمصرف‌ترین ماده‌ی اولیه در تهیه‌ی انواع غذاهای مردم ژاپن، است

برنج مخصوص ژاپنی نسبت به سایر برنج‌ها دارای قدی کوتاه‌تر است که اکثر مردم نیز از آن استفاده می‌‌کنند. قدمت استفاده از برنج در رژیم غذایی مردم ژاپن، به حدود ۲ هزار سال می‌رسد که امروزه با برنامه‌ریزی‌های اصولی و تغذیه‌ای، میزان استفاده از آن تا حدودی کاهش یافته است.البته همچنان این ماده‌ی غذایی در گروه پرمصرف‌ترین مواد اولیه قرار دارد.

لوبیای سویا

رژیم غذایی ژاپن

یکی دیگر از مواد اولیه‌ی پرمصرف در برنامه‌ی غذایی مردم ژاپن، استفاده از لوبیای سویا است که محصولات متنوعی را از آن بدست می‌آورند. سس سویا در انواع مختلف، پنیر توفو (یکی از پنیرهای خوشمزه و پرمصرف که با استفاده از شیر سویا تهیه شده و به روش‌های مختلفی مانند سرخ شده یا گریل شده استفاده می‌شود)، پودر لوبیای سویا و ... مواد اولیه‌ی محبوب و پرمصرف در تهیه و طبخ غذاهای مردم این کشور به شمار می‌رود.

چای

رژیم غذایی ژاپن

چای سبز بهترین و درواقع برترین نوشیدنی گرم مردم ژاپن است که بدون استفاده از قند یا شکر و هر نوع افزودنی دیگر میل می‌شود. چای سیاه «کوچا»، نوع دیگری از چای است که در بین مردم ژاپن، پس از چای سبز از محبوبیت و ارزش بالایی برخوردار بوده و به عنوان یک نوشیدنی پرطرفدار مصرف می‌شود.

بیشتر بخوانید:

گوشت

رژیم غذایی ژاپن

جالب است بدانید که مصرف گوشت قرمز در برنامه‌ی غذایی سنتی این کشور، جایگاه قابل توجهی ندارد و با گذشت زمان و تاثیرپذیری از سبک غذاهای مدرن و غربی، وارد برنامه‌ی غذایی مردم این کشور شد و امروزه نیز با استفاده از آن، غذاهای متنوع و پرطرفداری تهیه می‌شود؛ این در حالی است که مصرف گوشت مرغ، انواع ماهی و آبزیان در برنامه‌ی غذایی مردم ژاپن به وفور صورت می‌گیرد.

جلبک دریایی

رژیم غذایی ژاپن

یکی دیگر از مواد غذایی پرطرفدار و پرمصرف در رژیم غذایی مردم ژاپن استفاده از جلبک‌های دریایی است که در تهیه‌ی انواع غذاها و سوپ‌های سنتی به کار می‌رود. جالب است بدانید که بیش از ۱۲۰۰ نوع جلبک دریایی در دریاهای کشور ژاپن یافت می‌شود که اکثر آن‌ها قابل مصرف است و کونبو (Konbu نوعی جلبک دریایی است که مردم ژاپن آن را خشک کرده و در تهیه‌ی سوپ از آن استفاده می‌کنند)، واکامه (wakame نوعی جلبک دریایی خوراکی است که ریشه‌ی آن به صخره‌ها می‌چسبد و به شکل برگ رشد می‌کند) و نوری (Nori مجموعه‌ای از جلبک‌های دریایی سرشار از پروتئین و ویتامین است که در نوع جلبک قرمز، جلبک سبز و جلبک‌های سبز و آبی است که معمولا خشک بوده و شباهت بسیاری به کاغذ دارد) از مشهورترین آن‌ها به شمار می‌رود. از این جلبک‌های خوراکی، معمولا در طبخ غذاهایی مانند رامن (ramen)، سنبی، اونیگیری، سوشی (Sushi)، فوری کاکه و اوکونومی یاکی (Okonomiyaki) استفاده می‌شود.

مطالب مرتبط:

دیدگاه