روزشمار: ۲۵ بهمن؛ روز جهانی رادیو

محبوبه پوریوسفی
محبوبه پوریوسفی دوشنبه، ۲۵ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۰۰
روزشمار: ۲۵ بهمن؛ روز جهانی رادیو

روز جهانی رادیو یک رویداد سالانه است که در ۱۳ فوریه، برگزار می‌شود. این روز توسط یونسکو نامگذاری شده است.

رادیو کمک می‌کند تا صدای گروه‌های محروم و در حاشیه مانده به گوش همه برسد، رادیو به آموزش بی‌سوادان کمک می‌کند و در هنگام بروز بلایای طبیعی به حفظ جان‌ها کمک می‌کند. این روز روزی برای یادآوری حق دسترسی آزاد به اطلاعات و اخبار است.

راديو رسانه‌ای است كه ديرتر و دورتر از ساير رسانه‌ها با مردم ارتباط برقرار كرده و با همين مفهوم هم در جامعه جا افتاده است. درست است كه قديمی‌ترها و افراد مسن، بيشتر راديو گوش می‌دهند اما راديو امروز هم، شنوندگان خود را دارد. یکی از علت‌هایی كه گفته می‌شود راديو رسانه‌ای گرم است به دليل اين است كه شنونده را با خود درگير می‌كند. مخاطب راديو حتماً بايد تعامل خوبی با آن داشته باشد، تا ارتباط خوبی شكل بگيرد. مثلاً به مجرد اينكه صدای گويندها از راديو شنيده می‌شود نخستين اقدامی كه هر شنونده‌ای می‌كند اين است كه تجسمی از صدا داشته باشد يا در نمايش راديویی فقط صداست كه شنيده می‌شود. در واقع اين شنونده است كه نمايش راديویی را كارگردانی می‌كند. خودش مجسم می‌كند كه صدای آن قدمی كه آمد و دور شد در چه فاصله‌ای قرار گرفته است.

روز رادیو

راديو چون سهل‌الوصول است و زحمتی برای شنونده و كاربرش ندارد باعث می‌شود تا با یک كليد صدای آن را شنيد. مخاطب می‌تواند هم كارش را انجام دهد و هم به راديو گوش دهد.

روز رادیو

از اولین کاربردهای رادیو، فرستادن پیغام‌ها برای ناوگان‌های دریایی، به صورت تلگراف با استفاده از کد مورس بین کشتی‌ها و زمین بوده و اولین استفاده کننده‌ها شامل تفنگداران و ناوهای دریایی ژاپن و روسیه در طول جنگ تسوشیما در ۱۹۰۵ بوده است. یکی از استفاده‌های فراموش نشدنی از تلگراف‌های دریایی، به هنگام غرق شدن کشتی تایتانیک در سال ۱۹۱۲ است که شامل ارتباط بین اپراتور روی کشتی در حال غرق و کشتی‌های نزدیک به آن و ارتباط با ساحل برای گزارش نجات‌یافتگان بوده است.

روز رادیو

رادیو برای انتقال دستورها و ارتباط بین نیروی ارتش و نیروی‌های دریایی در جنگ جهانی اول استفاده می‌شده، آلمانی‌ها از ارتباط رادیویی برای پیغام‌های سیاسی زمانی که کابل‌های زیر دریا توسط بریتانیایی‌ها قطع می‌شد استفاده می‌کردند. آمریکا «اصول چهارده‌گانه» رئیس‌جمهور وقت «وودرو ویلسون» را از طریق رادیو در طول جنگ مخابره می‌کرد.

برنامه‌های رادیویی از سال ۱۹۰۹ توسط «سن جوز» از کالیفرنیا شروع شد و در سال ۱۹۲۰ با به رسمیت شناختن همه‌جانبه توسط گیرنده‌های رادیویی به ویژه در اروپا و آمریکا عمومیت پیدا کرد. در کنار برنامه رادیویی، برنامه‌های زنده، شامل پیغام‌های تلفنی و اعلام پخش برنامه‌ها، در سال ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ همه‌گیر شد.

دیگر استفاده‌های رادیو در سال‌های قبل از جنگ، توسعه دستگاه‌ها شناسایی هواپیماها و کشتی با کمک رادار بوده است. امروزه، رادیو حالت‌های مختلفی دارد، شامل شبکه‌های بی‌سیم (یا وایرلس) و شبکه‌های موبایل، درست مانند برنامه‌های رادیویی. قبل از ظهور تلویزیون، برنامه‌های اقتصادی رادیویی فقط شامل اخبار و آهنگ نبودند و شامل درام، کمدی، نمایشنامه‌های گوناگون و بسیاری دیگر از سرگرمی‌ها بوده است.

رادیو برای پخش سخنرانی‌هایی که صرفاً صوتی بوده، منحصربه‌فرد بوده است. از امواج رادیویی علاوه بر پخش صدا، در انواع دیگری از وسایل ارتباطی استفاده می‌شود. ماشین‌های پلیس و آتش‌نشانی، تاکسی‌های تلفنی و آمبولانس‌ها برای برقراری ارتباط با مرکز و یا یکدیگر از امواج رادیویی دوطرفه استفاده می‌کنند. تلفن‌های همراه (موبایل) به کمک امواج رادیویی با شبکه اصلی تلفن ارتباط دارند. در تلویزیون برای ارسال تصویر و صدا از امواج رادیویی استفاده می‌شود. فضاپیماها هم به کمک این امواج کنترل می‌شوند.

مطالب مرتبط:

دیدگاه