۱۹ سازه یادبود‌ تاثیر‌گذار جنگ در اطراف جهان (بخش اول)

رضا صادقی مقدم
رضا صادقی مقدم یکشنبه، ۱ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۰۰
۱۹ سازه یادبود‌ تاثیر‌گذار جنگ در اطراف جهان (بخش اول)
جنگ. واژه‌ای که به تنهایی هزاران حس مختلف را در مردم جهان ایجاد می‌کند. حس درد، خشم، انتقام، ناامیدی، شجاعت، افتخار، حماسه، برد، باخت... . بعضی از جنگ‌ها خاطرات بیشتری را در دل‌ها نهفته ساخته‌اند. برخی مکان‌های خاص در دنیا هستند که با دیدن آرامش امروزشان کسی باور نمی‌کند تا همین چند سال پیش چه داستان‌های عجیبی از این انتخاب سخت بشر در آن‌ها اتفاق افتاده است. برای یاد‌آوری برخی از این خاطرات و اتفاق‌ها، هنرمندان در برخی از نقاط جهان سازه‌هایی را به یادبود خلق کرده‌اند. با کجارو همراه باشید تا ۱۹ سازه‌ی یادبود تاثیرگذار برای جنگ را در سراسر جهان به نظاره بنشینیم.

۱. مقبره‌ی سرباز گمنام لندن

بنای یادبود جنگ بدون شک یکی از مشهور‌ترین بنا‌های یادبود جنگ در بریتانیا که یاد‌ها را به سوی واقعه‌ی جنگ‌های جهانی می‌برد، مقبره‌ی سرباز گمنام (یا مقبره‌ی خالی) در منطقه‌ی وایت‌هال (Whitehall) لندن است. این بنا که توسط ادوین لوتینس طراحی گردید، بین سال‌های ۱۹۱۹ تا ۱۹۲۰ ساخته شد. این مقبره در ابتدا به عنوان بنایی موقت از چوب و گچ ساخته شد ولی در سالیان بعد آن را با ساختار سنگی بازسازی کرده‌اند تا دوام بیشتری داشته باشد. این یادبود در زمان افتتاح به افتخار نیرو‌های داوطلبی که جان خودشان را در جنگ جهانی اول در راه دفاع از کشور فدا کرده بودند، شناخته‌ می‌شد ولی پس از آن تا به امروز به عنوان یادبود "مرگ شکوهمند" تمامی جان‌باختگان فداکار جنگ جهانی اول و نظامیان کشته شده در جنگ‌های بریتانیا استفاده‌ می‌شود. طرح آن باعث الهام بناهای مشابه در سراسر جهان از جمله آنتاریو در کانادا، آکلند در نیوزلند و همیلتون نوادا شده است.

۲. یادبود زنان جنگ جهانی دوم

بنای یادبود جنگ سازه‌ی یادبود دیگر در خیابان وایت‌هال که به دلیل محله‌ی معروفش بسیار پربازدید است، "یادبود زنان جنگ جهانی دوم" نام دارد. این بنای باشکوه که در جریان ایجاد سلسله‌ یادبود‌های جنگ در این منطقه ساخته شد، در سال ۲۰۰۵، دو روز بعد از بمب‌گذاری ۷/۷ لندن افتتاح گردید. نیروهای الهام‌بخش و عوامل ساخت این یادبود، کهنه‌سربازان جنگ: ادنا استور و میلدرد ویل و همچنین سرگرد بازنشسته: دیوید مکنالی رابرتسون هستند. این بلوک برنزی توسط ۱۷ دست لباس یا یونیفرم به عنوان سمبل مشاغل مختلف در زمان جنگ است که به عهده‌ی زنان بوده‌ است. از جمله شنل پرستار، بالاپوش پلیس و یونیفرم نظامی "سرزمین زنان".

۳. مجسمه‌ی تکاور

بنای یادبود جنگ بر فراز مناطق مرتفع اسکاتلند که زمانی توسط ارتش بریتانیا برای آموزش نیروهای تکاور استفاده می‌شده است و در جوار قله‌ی "نویس"، بنای یادبود تکاور در یک مایلی پل اسپین واقع شده است. مجسمه‌ای از سه تکاور از جنس برنز که در تنهایی و انزوا ایستاده‌اند. روی پایه‌ی بنا بر پلاکی نوشته شده: به یاد افسران و تکاورانی که در جنگ جهانی دوم بین سال‌های ۱۹۳۹ تا ۱۹۴۵ جان خود را از دست داده‌اند. این سرزمین محل تمرین و آموزش آن‌ها بوده‌است.

۴. یادبود الامین

بنای یادبود جنگ یادبود الامین در منطقه‌ای به همین نام در مصر یادآور حدود ۱۲.۰۰۰ نیروی داوطلبی است که در نبرد آفریقا در طول جنگ جهانی دوم جان خود را از دست داده‌اند. نبرد دوم الامین که در اکتبر و نوامبر ۱۹۴۲ در گرفت، پیروزی قاطعی برای متفقین بود که جریان جنگ در شمال آفریقا را به نفع آن‌ها تغییر داد. این نبرد همچنین اولین پیروزی در یک نبرد تهاجمی بزرگ برای متفقین از آغاز جنگ محسوب می‌شود.

۵. ناو جنگی آریزونا در هاوایی

بنای یادبود جنگ بر دامان امواج پرل هاربور واقع در هاوایی، "یو اس اس آریزونا" آرام گرفته است. جنگ‌ناوی که در حمله‌ی هوایی ژاپن به پایگاه نیروی دریایی غرق شد و ایالات متحده‌ی آمریکا را درگیر جنگ جهانی دوم کرد. این مقر آرامگاهی ابدی برای ۱.۱۰۲ ملوان و تفنگدار دریایی است که در آن روز کشته شدند. بنای یادبود فقط توسط قایق قابل دسترسی است و با خود ناو تماس فیزیکی ندارد. بازدید از خود بنای یادبود و مرکز بازدیدکنندگان برای عموم آزاد است.

۶. یادبود کهنه‌سربازان جنگ کره

بنای یادبود جنگ علاوه بر دو دیوار که یاد‌آور آن نبرد هستند و یک استخر مملو از یادگاری، یادبود کهنه‌سربازان جنگ کره در واشنگتن دی سی، برای ۱۹ مجسمه‌ای که با فولاد ضدزنگ از یک جوخه‌ در حال گشت‌زنی ساخته‌شده‌اند، به شهرت رسیده‌است. ۱۴ عدد از این پیکر‌ها دارای یونیفرم نظامی‌ ایالات متحده هستند، ۳ تا از آن‌ها لباس رسمی تفنگ‌داران دریایی را به تن دارند، یکی با لباس نیروی دریایی و یکی دارای لباس فرم نیروی هوایی است. همگی دارای تجهیزات کامل جنگی هستند و در بین سنگ‌های خارا، درختان سرو کوهی و بوته‌های پرپشت قرار گرفته‌اند تا بیش از پیش یادآور شرایط سخت و خشن کره باشند. در جنگ کره که بین سال‌های ۱۹۵۰ تا ۱۹۵۳ اتفاق افتاد، بیش از ۳۲۰.۰۰۰ آمریکایی شرکت کردند که از آن‌ها بیش‌از ۳۵.۰۰۰ نفر کشته شدند.

۷. یادبود " تیرباران شده در سحرگاه "

بنای یادبود جنگ بنای یادبودی بسیار تاثیرگذار که برای ۳۰۶ نیروی داوطلب بریتانیایی ساخته شد که به دلیل ترک خدمت و امتناع از قتل توسط دادگاه نظامی اعدام شدند، "تیرباران شده در سحرگاه" نام دارد. این بنا در باغ یادبود ملی در نزدیکی منطقه‌ی آلرواس، از استنفوردشایر قرار دارد. جایی که تقریبا ۳۰۰ مقبره‌ی کوچک مربوط به کشته‌شدگان جنگ‌های مختلف در آن‌جا آرام گرفته‌است. در امتداد مجسمه‌ی اصلی که به یاد "هری فار" سرباز بریتانیایی که در سال ۱۹۱۶ به اتهام بزدلی در سن ۲۵ سالگی اعدام شد طراحی ‌گردیده، ستون‌هایی تعبیه شده است. این ستون‌ها شبیه به ستون‌هایی است که در زمان اعدام، افراد را رو به جوخه‌ی آتش به آن‌ها می‌بسته‌اند. روی هریک از این ستون‌ها نام یکی از افرادی که در آن سحرگاه تیرباران شدند حک شده است. تمامی این ۳۰۶ نفر قبل از اعدام توسط کشیش بخشش داده ‌شده‌اند! ۴۰ نفر دیگر نیز در اینجا به دلیل قتل یا یاغی‌گری اعدام شده‌اند که چون با قانون جزای غیر نظامی نیز محکوم می‌شدند، در اینجا برایشان یادبودی ساخته نشده است.

۸. یادبود ملی مالزی

بنای یادبود جنگ توگو نگارا یا همان بنای یادبود ملی مالزی، مرتفع‌ترین مجسمه‌ی مستقل برنزی جهان است که در کوالالامپور پایتخت مالزی قرار گرفته‌ است. این مجسمه یادبودیست به افتخار افرادی که در طول جنگ جهانی دوم در نبرد برای آزادی مالزی از اشغال ژاپن جان خود را فدا کرده‌اند و البته افرادی که در سال‌های بحرانی مالزی یعنی ۱۹۴۸ تا ۱۹۶۰ میلادی در کشمکش بین نیروهای کمونیست و ضد کمونیست جان باخته‌اند.

۹. قبرستان جنگی کانچانابوری

dbImage در منطقه‌ی کانچانابوری تایلند، قبرستان و یادبودی به همین نام به افتخار قربانیانی از اسیران جنگی‌ ساخته شده که در طول جنگ جهانی دوم برای ساختن راه‌آهن برمه که به راه‌آهن مرگ مشهور است، جان باخته‌اند. Kanchanaburi-War-Cemetery برای ساختن این راه‌آهن از کارگران اجباری استفاده‌شده است. در طول این واقعه‌ که با فیلم "پلی بر روی رودخانه‌ی کاوای" مشهور شد، ۱۲.۶۰۰ اسیر جنگی از متفقین و بیش از ۹۰.۰۰۰ کارگر آسیایی جان خود‌ را از دست دادند. از شما دعوت می‌کنیم با بخش دوم نیز همراه کجارو باشید. منبع: Telegraph

مطالب مرتبط:

دیدگاه